Am vorbit recent cu o prietenă care are mai mulți copii decât mine și ne-am sfătuit reciproc referitor la problemele pe care le întâmpinăm amândouă, din cauză că avem un program foarte încărcat, ne tulburăm ușor și suntem epuizate… amândouă știm ca organizarea și eficiența sunt cheia și am pus în scris câteva strategii pe care încercăm să le punem în aplicare și care ne pot ajuta pe toate:
🌷Rutine clare și flexibile
Stabilește rutine pentru copii, astfel încât să știi la ce să te aștepți și să reduci deciziile zilnice. Copiii adoră să își facă un plan zilnic/săptămânal sau pentru alte intervale (de exemplu, un plan de vacanță) sau liste cu obiective generale - pe care să le personalizeze cu ilustrații, abțibilduri, ștampile și apoi să le expună într-un loc vizibil, îi face să se simtă importanți și responsabili. Să îi încurajăm!
Lasă loc pentru flexibilitate – un plan strict te poate frustra mai mult dacă lucrurile nu ies exact cum ai prevăzut.
🌷Delegare inteligentă
Implică și copiii în treburi casnice adaptate vârstei lor – de exemplu, cei mici pot pune jucăriile și hainele la loc, iar cei mai mari pot face singuri curățenie- dacă le dai indicații clare și concise și au la îndemână ustensilele necesare, sau pot ajuta la cumpărături sau la pregătirea mesei.
Când chiar ai nevoie, cere ajutorul unei rude, unui vecin sau unui prieten de nădejde.
🌷Mese rapide și eficiente
Gândește meniul în avans (săptămânal) ținând cont de preferințele tuturor membrilor familiei sau pregătește ingrediente pentru mai multe zile. De exemplu, poți face o bază de legume cu sau fără carne pe care o folosești în mai multe rețete.
Alege rețete rapide și sănătoase, iar dacă ai copii mai mari, implică-i în căutarea și realizarea rețetelor de salate, supe sau preparate simple la cuptor.
🌷Organizare digitală și liste
Folosește o aplicație de organizare pentru liste de cumpărături, programul zilnic și activitățile copiilor (eu folosesc aplicația Todoist).
Planifică hainele pentru copii (împreună cu copiii) și pentru tine cu o zi înainte, ca să nu pierzi timp dimineața. Fă o listă cu ce are nevoie fiecare peste săptămână și in zilele de sâmbătă verificați dacă au rămas mici lucrurile și trebuie înlocuite, spălate sau reparate, pentru a evita surprizele neplăcute.
🌷Timp de calitate, nu cantitate
Nu te stresa că nu ai destul timp pentru fiecare copil separat. Chiar și 10-15 minute de atenție dedicată (fără telefon sau alte distrageri) pot face o mare diferență. Un copil are nevoie de 20 de secunde de îmbrățișare, la pieptul mamei, unde este inima, sufletul- centrul universului pentru copilul mic. Nici cei mari nu sunt imuni la energia inimii tale ♥️
Găsește activități pe care le pot face toți copiii împreună, adaptate fiecăruia (de exemplu, povești, desenat, gătit, chiar și curățenia în casă poate fi o activitate plăcută, dar să nu uităm participarea la rugăciunile zilnice în comun și la Sfânta Liturghie- cea mai împlinitoare activitate).
🌷 Odihna ta contează!
Dacă poți, odihnește-te când copiii dorm sau găsește momente scurte pentru relaxare.
Rezervă-ți timpul necesar rugăciunii personale, pentru care ai nevoie în prealabil de câteva minute de liniștire.
Nu te simți vinovată să îți iei o pauză, chiar și 10 minute de liniște pot face minuni.
Doamne, ajută!