16.6.24

Iarăși despre mâncare

 Doamna mea dirigintă din gimnaziu era profesor de fizică și ținea ca la orele de dirigenție să ne învețe mereu câte ceva folositor. Ne dădea și teme: trebuia ca de la o săptămână la alta să căutăm informații despre un anumit subiect, întrebând părinții, bunicii, preotul, alți profesori, asistentele medicale sau consultând reviste, cărți și enciclopedii- de acasă sau de la biblioteca școlii. Prin clasa a cincea am avut o lecție despre “a mânca”- când, cât, de ce, cum.

 Din fericire mama cumpărase volumul (abia apărut la standurile cu cărți din centrul orașului) “Codul bunelor maniere astăzi” scris de Aurelia Marinescu, care pe mine m-a ajutat foarte mult în perioada aceea. Cartea aceasta ocupă un loc important în inima mea, o prețuiesc, am citit-o și recitit-o până au început să i se desprindă filele. Merită să nu lipsească din casele noastre și să le-o punem la dispoziție copiilor. Nu este doar un manual de bună creștere, ci un adevărat imbold de a deveni o prințesă sau un gentleman în propria poveste… 

După ce am discutat mult și bine pe tema respectivă, doamna dirigintă a menționat (amintirea aceasta încă îmi e atât de vie ca parcă o aud aievea):

- Se spune că dimineața e bine să mănânci mâncarea singur, la prânz cu un prieten, iar seara să o dai la dușmani.

Cred ca nu am înțeles pe loc ideea, dar m-a măcinat și am reținut-o. 🤭

Nu reușesc să sar peste cină, dar o luăm de obicei devreme, pe la 18:00. Dacă ne culcăm târziu și ne vine foame între timp, avem la dispoziție o pudră proteică pentru un shake, iar copiilor le facem un smoothie.

Săptămâna trecută am avut la cină așa:

Luni: Paste+ chiftele de pește cu sos de roșii (cu cuișoare)

Marți: Sărățele cu brânză și chimen, ceai și unt pe paine 

Miercuri: ciorbă de conopidă, salată de vinete și roșii cherry; fursecuri din muesli cu stafide și alune de pădure

Joi: cotlet de porc cu legume mexicane

Vineri: ciorbă de conopidă, salată de vinete și roșii cherry; băieții s-au uitat până târziu la un meci de fotbal și au făcut popcorn

Sâmbătă: rulouri de pizza, telemea, roșii, ceapă verde, măsline verzi

Duminică: mămăligă cu brânză și smântână și cârnați de vită