În ciuda problemelor societății de azi, a zilelor ce se anunță a fi tot mai grele, viața merge mai departe și suntem nevoite să asigurăm familiilor noastre o atmosferă echilibrată, purtând crucea cu demnitate în fiecare zi…
Intr-o bucătărie plină de improvizații, idei rapide și ingrediente simple am experimentat de-a lungul vremii aceste sosuri de post savuroase, colorate și cremoase – gata în câteva minute. Le-am adunat aici într-o colecție, să le am în vedere când sunt în pană de idei și poate mai inspiră și pe altcineva.
Să pregătim pastele și să încălzim tigaia, restul este simplu:
🔸 1. Sos de roșii clasic (marinara)
Ingrediente:
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă mică tocată
- 2-3 căței de usturoi
- 500 ml roșii pasate (sau din borcan, conservate)
- 1 linguriță oregano uscat
- Sare, piper, busuioc proaspăt (opțional)
Călește ceapa și usturoiul în ulei, adaugă roșiile, condimentează și lasă să fiarbă 15-20 minute. Poți adăuga puțin zahăr dacă roșiile sunt acide.
🔸 2. Sos pesto de post (fără parmezan)
Ingrediente:
- 2 mâini frunze de busuioc
- 50 g semințe de floarea-soarelui, 50 g sâmburi de dovleac, 50 g nuci (nucile se hidratează 6 ore)
- 1 cățel de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- Sare, piper
- (opțional) drojdie inactivă pentru gust de „brânză”
Blenduiește toate ingredientele până obții o pastă. Potrivește gustul.
🔸 3. Sos de ardei copți și migdale/nuci
Ingrediente:
- 2 ardei copți
- 100 g migdale/nuci (hidratate)
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare, piper, zeamă de lămâie
Se blenduiește totul până la consistența dorită. Poți adăuga și puțină apă dacă e prea gros.
🔸 4. Sos cremos de ciuperci
Ingrediente:
- 300 g ciuperci feliate
- 1 ceapă
- 2 linguri ulei
- 200 ml lapte vegetal (soia, ovăz)
- 1 lingură fulgi de drojdie inactivă
- Sare, piper, cimbru
Călește ceapa și ciupercile, adaugă laptele vegetal și fierbe 8-10 minute, apoi condimentele și fulgii.
🔸 5. Sos/unt de avocado și usturoi
Ingrediente:
- 2 fructe avocado bine coapte
- 1-2 căței de usturoi
- Zeamă de lămâie
- Sare, piper
- 2 linguri ulei de măsline
- (opțional) pătrunjel verde
Se blenduiește totul până la o cremă fină. Se servește rece.
🔸 6. Sos de linte roșie (bogat în proteine)
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 1 morcov mic
- 2 căței de usturoi
- 150 g linte roșie
- 500 ml apă sau supă de legume
- 200 ml roșii pasate
- Condimente: cimbru, oregano, sare, piper
Se călesc legumele, se adaugă lintea și lichidul, apoi roșiile. Se fierbe 20-25 min și se pasează parțial dacă se dorește o textură mai fină.
🔸 7. Sos tahini și lămâie (inspirat din bucătăria orientală- nu îl agrează copiii 😬)
Ingrediente:
- 2 linguri tahini (pastă de susan)
- Zeama de la 1 lămâie
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 cățel usturoi zdrobit
- Apă pentru subțiere
- Sare, piper
Se amestecă toate până la o cremă fluidă. Se potrivește de sare și se adaugă apă până la consistența dorită.
🔸 8. Sos de „brânză” vegană cu caju
Ingrediente:
- 150 g caju crud (hidratat 4-6 ore sau fiert 10 min)
- 200 ml apă
- 2 linguri drojdie inactivă (pentru gustul de brânză)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 cățel usturoi
- Sare, piper
- (opțional) turmeric – pentru culoare
Blenduiește totul până obții o cremă fină. Se poate încălzi ușor pe foc înainte de a o turna peste paste.
🔸 9. Sos Alfredo de post (cremos și delicat)
Ingrediente:
- 150 g caju crud hidratat
- 250 ml lapte vegetal (neîndulcit)
- 2 linguri drojdie inactivă
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 cățel usturoi
- Sare, piper, nucșoară (un vârf)
Se blenduiește totul până la consistență catifelată. Se încălzește pe foc mic, amestecând constant, până devine ca un sos alb tradițional.
🔸 10. Sos cremos de caju cu lămâie și busuioc
Ingrediente:
- 100 g caju hidratat
- Zeama și coaja de la ½ lămâie
- 1-2 linguri ulei de măsline
- Frunze de busuioc proaspăt
- 1 cățel usturoi
- Sare, apă cât e nevoie
Totul se blenduiește fin. Sosul e aromat, proaspăt și merge bine cu paste scurte.
🔸 11. Sos de caju și roșii
Ingrediente:
- 100 g caju hidratat
- 5-6 roșii din borcan/ 200 g piure de roșii sau bulion gros
- 1 cățel usturoi
- 1 lingură zeamă de lămâie
- Sare, piper, puțină apă pentru blenduire
Se mixează până devine o pastă groasă. Se poate subția cu apă fierbinte sau lapte vegetal pentru un sos mai fluid.
🔸 12. Sos de caju și spanac
Ingrediente:
- 100 g caju hidratat
- O mână de frunze de spanac
- 1 cățel usturoi
- 2 linguri drojdie inactivă
- Sare, piper, apă sau lapte vegetal
Se blenduiește totul până la o consistență fină. Se pot înveli pastele în acest sos și presărăm puțin piper negru.
🔸 13. Sos alb cremos de conopidă
Ingrediente:
- 300 g conopidă (opărită sau fiartă)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi (căliți ușor)
- 200 ml apă sau lapte vegetal
- Sare, piper
- o linguriță muștar dulce
- (opțional) drojdie inactivă pentru gust de brânză
Se blenduiește totul până la o consistență fină. Se poate încălzi ușor pe foc, amestecând.
🔸 14. Sos de conopidă cu caju și usturoi copt
Ingrediente:
- 200 g conopidă fiartă
- 50 g caju hidratat
- 1 căpățână de usturoi copt în cuptor (sau 2-3 căței căliți)
- 200 ml apă caldă
- 2 linguri drojdie inactivă
- Sare, piper, ulei de măsline
Se blenduiește totul. Usturoiul copt oferă un gust dulce plăcut.
🔸 15. Sos „carbonara” de post cu conopidă
Ingrediente:
- 250 g conopidă fiartă
- 1 ceapă mică
- 1 lingură făină
- 200 ml lapte vegetal
- 1 lingură ulei
- Sare, piper, turmeric (pentru culoare)
- (opțional) ciuperci trase la tigaie sau tofu afumat tăiat cubulețe
Se face un rantas ușor cu ceapă, făină și laptele vegetal, se adaugă conopida, se pasează, se adaugă toppingurile (tofu, ciuperci etc.).
🔸 16. Sos de conopidă cu roșii și busuioc
Ingrediente:
- 200 g conopidă fiartă
- 4-5 roșii (călite în puțin ulei de măsline)
- 1 cățel usturoi
- 1-2 linguri drojdie inactivă
- Busuioc proaspăt
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare, piper
Se blenduiește totul până la consistență dorită. Merge excelent cu paste integrale.
🔸 17. Sos cremos de dovlecei și usturoi
Ingrediente:
- 2 dovlecei medii (curățați și feliați)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței usturoi
- Sare, piper
- (opțional) drojdie inactivă sau zeamă de lămâie
Se călesc usturoiul și dovleceii feliați în ulei, apoi se blenduiesc până la consistență fină. Dacă e nevoie, adaugă 1-2 linguri de apă sau lapte vegetal.
🔸 18. Sos de dovlecei cu busuioc și lămâie
Ingrediente:
- 2 dovlecei
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 lingură zeamă de lămâie
- Frunze de busuioc proaspăt
- Sare, piper, ulei de măsline
Dovleceii răzuiți mare- se călesc ușor, apoi se mixează cu celelalte ingrediente pentru un sos parfumat și răcoritor, perfect pentru vară.
🔸 19. Sos de dovlecei și avocado
Ingrediente:
- 1 dovlecel mare fiert sau călit
- 1 avocado bine copt
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 cățel usturoi
- Sare, piper
Totul se blenduiește până obții un sos catifelat. Se servește imediat (avocado oxidează repede).
🔸 20. Sos de dovlecei cu caju și usturoi
Ingrediente:
- 1 dovlecel mare
- 50 g caju hidratat
- 2 linguri drojdie inactivă
- 1 cățel usturoi
- 150 ml apă sau lapte vegetal
- Sare, piper
Dovlecelul se fierbe sau se călește, apoi se blenduiește cu caju și restul ingredientelor. Iese un sos bogat și mătăsos.
🔸 21. Sos de dovlecei și nuci
Ingrediente:
- 2 dovlecei medii
- 1 ceapă mică
- 1 cățel usturoi
- 2 linguri nuci măcinate
- 1 lingură drojdie inactivă (opțional)
- Sare, piper
Ceapa, usturoiul și dovleceii se călesc ușor, apoi se blenduiesc cu nucile. Ideal pentru paste integrale.
🔸 22. Sos de dovlecei cu mentă și pătrunjel (în stil oriental)
Ingrediente:
- 2 dovlecei fierți
- 1 lingură tahini
- Zeamă de lămâie
- Mentă și pătrunjel tocate
- Sare, piper
Se blenduiește dovlecelul cu tahini, lămâie, sare și piper. Se adaugă verdeața tocată fin. Se servește cald sau rece.
Dovlecelul se poate combina și cu roșii, spanac, ciuperci, cartofi sau chiar cu linte pentru mai multă consistență.
Ne jucăm cu aromele și transformăm mesele simple în momente de bucurie. Postul nu înseamnă lipsă și austeritate, dar dincolo de mâncare, de rețete sau liste cu interdicții, postul este o redescoperire… a simplității bucuriei când o mâncare săracă în ingrediente devine bogată în recunoștință; a gustului autentic când simți din nou aroma usturoiului sau dulceața legumelor coapte; a sufletului care se lasă hrănit cu altceva decât plăcere; a aproapelui pe care îl vezi mai clar când nu ești absorbit de tine însăți… Este, în cele din urmă, redescoperirea frumuseții de a trăi cu mai puțin în exterior și cu mai mult înlăuntru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu