27.3.24

Caută aurul

 

Când fratele tău va gresi în vreun fel față de tine, de pildă te va vorbi de rău, te va bârfi față de cineva, relatându-i aceluia spusele tale într-o forma denaturata, nu te supara pe el, nu-l urî. Cauta sa vezi în el partile bune, atâtea câte vor fi existând. Ca în fiecare om, tine seama de ele cu dragoste, neluând în seama raul ce ti l-a facut bârfindu-te, ca pe o murdarie care nu merita atentie, ca orice plasmuire diavoleasca. Asa cum cautatorii de aur nu iau în seama multimea nisipului si a impuritatilor în nisipul aurifer, oprindu-se numai asupra firisoarelor de aur, desi acestea sunt foarte putine, le pazesc cu grija, le spala, extragându-le din masa nisipului netrebnic, întocmai face si Domnul cu noi, culegându-ne si curatându-ne cu îndelunga rabdare. 

Sfântul Ioan de Kronstadt, Viata mea in Hristos

4 comentarii:

Anonim spunea...

Greu… mai ales când orgoliul propriu e mare.

Daniela spunea...

Ce sfat minuat, dragă Andreea! Să ne ajute Dumnezeu să îl împlinim. Mie-mi place foarte mult și sfatul Maicii Siluana: "Învață să nu ripostezi, să nu te justifici, să nu ai ultimul cuvânt, să te rogi pentru cei care te jignesc, să accepți că te poți înșela chiar și când ești sigură, sigură că ai dreptate."

Daniela spunea...

Sau: “Dacă simți că o discuție te tulbură și deviază în ceartă, oprește-ți ferm, cu bărbăție, pornirea de mânie și gândul care te justifică sau te motivează la reacții de osândire a aproapelui. Nu-ți căuta dreptatea, ci smerește-ți mintea, fii milostiv față de aproapele ‘devenit’ vrăjmașul tău. Amintește-ți de greșelile tale și roagă-te pentru el până te liniștești și vezi iarăși toate în lumina iubirii lui Dumnezeu, Care vrea binele tuturor” (Avva Ghelasie Gheorghe).

Andreea spunea...

Omul cât traieste învață, mai ales că asemenea deprinderi cer mult exercitiu.
Multumim pentru completări, Daniela! 😇

Amurg