28.3.24

Daruri


 Cel mai bun vin pentru slujire este Nama Byzantino, pentru că are alcoolemie scăzută, este roșu și dulce, îi face pe copii să primească cu încântare Sfânta Împărtășanie.

 Cele mai gustoase și dulci prescuri sunt făcute din făină integrală, cu maia și este important să se vadă pecetea pe ele pentru a putea fi folosite la Proscomidie. 

 Cele mai bune lumânări sunt cele din ceară curată, care sunt flexibile, se îndoaie chiar la 90 de grade fără să se rupă, miros foarte frumos și nu fumegă. 

 Cea mai bună tămâie este cea naturala, de la Vatoped. Aroma de nucă și de floarea-pustiei sunt extraordinare.

 Cel mai bun ulei pentru candele este cel de măsline pomace (nu extravirgin!), preferabil din Grecia. Arde lin, nu fumegă și nu miroase chimic ca cel de floarea-soarelui.

 Pe toate acestea e bine să le ducem la Sfântul Altar înainte de Utrenie și de Liturghie cât de des putem, însoțite de un pomelnic și de un bănuț. Este importantă dragostea cu care o facem și calitatea lucrurilor dăruite, pentru că acestea stârnesc mulțumirea și dispoziția bună pentru rugăciune a preoților slujitori.


27.3.24

Caută aurul

 

Când fratele tău va gresi în vreun fel față de tine, de pildă te va vorbi de rău, te va bârfi față de cineva, relatându-i aceluia spusele tale într-o forma denaturata, nu te supara pe el, nu-l urî. Cauta sa vezi în el partile bune, atâtea câte vor fi existând. Ca în fiecare om, tine seama de ele cu dragoste, neluând în seama raul ce ti l-a facut bârfindu-te, ca pe o murdarie care nu merita atentie, ca orice plasmuire diavoleasca. Asa cum cautatorii de aur nu iau în seama multimea nisipului si a impuritatilor în nisipul aurifer, oprindu-se numai asupra firisoarelor de aur, desi acestea sunt foarte putine, le pazesc cu grija, le spala, extragându-le din masa nisipului netrebnic, întocmai face si Domnul cu noi, culegându-ne si curatându-ne cu îndelunga rabdare. 

Sfântul Ioan de Kronstadt, Viata mea in Hristos

25.3.24

Crinul păcii

 

 La schitul duhovnicului nostru bisericuța are hramul Buneivestiri și obștea poarta Maicii Domnului multă dragoste. Zilele trecute măicuțele trebăluiau de zor cu pregătirile. Scoseseră din bisericuță toate florile, printre care un superb crin al păcii, plin de cupe albe delicate. 

 Nu ai cum sa nu te gândești la Maica Domnului privind aceasta planta cu multiple proprietăți sanogene…

Știați ca versurile cântării Agni Parthene aparțin Sfântului Nectarie?


17.3.24

A mânca și a bea

 

Postul îi este necesar creştinului deoarece, de la înomenirea Fiului lui Dumnezeu, firea omenească a fost înduhovnicită, îndumnezeită şi noi tindem acum spre Împărăţia de Sus, care „nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt” (Romani 14, 17). „Bucatele sunt pentru pântece şi pântecele pentru bucate şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte” (1 Corinteni 6, 13). A mânca şi a bea înseamnă a face o patimă pentru plăceri trupeşti şi aceasta este o caracteristică a păgânilor, care, necunoscând desfătări spirituale, cereşti, îşi irosesc viaţa în plăcerile pântecelui, mâncând şi bând în exces. De aceea Domnul osândeşte, nu o dată, în Evanghelie această păgubitoare patimă. Este oare raţional ca omul să trăiască mereu într-un delir al pântecelui, într-un râgâit de mâncare? Poate fi redus omul la o bucătărie ambulantă, sau la un coş în continuă fumegare, cu care i-am putea compara, pe bună dreptate, pe cei ce fumează continuu? Ce plăcere poate fi aceea să trăieşti mereu în aburi de mâncare şi în fum de tutun? Cu ce ar putea semăna casele noastre? De ce să viciem aerul cu miasme, pe care să le şi respirăm şi, mai presus de aceasta, de ce să ne întunecăm şi să ne asfixiem sufletul, să ucidem în el cele din urmă potenţe?  

Sfântul Ioan de Kronstadt - Viata mea in Hristos

Ideal

mărgean (coral roșu)

Din Pildele lui Solomon, capitolul 31, 10-31:

Cine poate găsi o femeie virtuoasă? Preţul ei întrece mărgeanul. 
Într-însa se încrede inima soţului ei, iar câştigul nu-i va lipsi niciodată. 

Ea îi face bine şi nu rău în tot timpul vieţii sale: 

Ea caută lână şi cânepă şi lucrează voios cu mâna sa. 
Ea se aseamănă cu corabia unui neguţător care de departe aduce hrana ei. 
Ea se scoală dis-de-dimineaţă şi împarte hrana în casa ei şi dă porunci slujnicelor. 
Gândeşte să cumpere o ţarină şi o dobândeşte; din osteneala palmelor sale sădeşte vie. 
Ea îşi încinge cu putere coapsele sale şi îşi întăreşte braţele sale. 

Ea simte că bun e câştigul ei; sfeşnicul ei nu se stinge nici noaptea. 
Ea pune mâna pe furcă şi cu degetele sale apucă fusul. 

Ea întinde mâna spre cel sărman şi braţul ei spre cel necăjit. 
N-are teamă pentru cei ai casei sale în vreme de iarnă, căci toţi din casă sunt îmbrăcaţi în haine stacojii. 
Ea îşi face scoarţe; hainele ei sunt de vison şi de porfiră. 
Cinstit este bărbatul ei la porţile cetăţii, când stă la sfat cu bătrânii ţării. 

Ea face cămăşi şi le vinde, şi brâie dă neguţătorilor. 
Tărie şi farmec este haina ei şi ea râde zilei de mâine. 
Gura şi-o deschide cu înţelepciune şi sfaturi pline de dragoste sunt pe limba ei. 
Ea veghează la propăşirea casei sale şi pâine, fără să lucreze; ea nu mănâncă. 
Feciorii săi vin şi o fericesc, iar soţul ei o laudă: 
"Multe fete s-au dovedit harnice, dar tu le-ai întrecut pe toate!" 
Înşelător este farmecul şi deşartă este frumuseţea; femeia care se teme de Domnul trebuie lăudată! 
Să se bucure de rodul mâinilor sale, şi la porţile cetăţii hărnicia ei să fie dată ca pildă!


Să încercăm să ne asemănăm acestui ideal în postul ce începe…

16.3.24

Din săptămâna albă

Meniuri preferate de copiii mari și mici:

-diverse supe-cremă cu smântână și crutoane, supa minestrone cu parmezan, supa de legume cu găluște, ciorba de perișoare din peste

- crochete de cartofi cu brânza și chimen; chiftele din dovlecei+cașcaval; dovlecei pane; conopida pane; vinete pane; ciuperci la cuptor umplute cu cascaval

-tzatziki; salata boeuf fara boeuf; salate verzi cu năut, castraveți, roșiuțe, măsline kalamata, ceapa roșie, pește, oregano, sare roz, ulei de măsline, zeama de lămâie ± cubulețe de brânza 

-placinta cu spanac; gogoșele umplute cu brânza sărată și chimen sau cu brânza dulce și lămâie; pizza cu 4 feluri de branza 

- mămăliga + ciulama de ciuperci cu smantana, mărar si usturoi; chiftele de pește cu sos de roșii+cuisoare; piure de cartofi servit cu piure de spanac cu smântână și ouă; legume mexicane gătite in unt servite lângă cus cus cu parmezan.

15.3.24

Cărți pe noptieră

 Nu sunt consecventă cu lecturile. Nu citesc in fiecare zi din ele, adesea abia reușesc să îmi îndeplinesc celelalte îndatoriri. Din acest motiv am multe volume pe noptieră și seara, în liniște, când am răgaz sau o anumită dispoziție/ impas/ nevoie de inspirație, iau una-două dintre ele și mai parcurg câteva pagini… cred că așa se explica și prezența cărții cu rețete acolo, răsfoită când mă întreb “ce să le mai fac de mâncare?” 😄

Citesc de nevoie, nu neapărat pentru plăcere. Mintea are nevoie să rumege ceva, iar lecturile duhovnicești e bine să preceadă rugăciunea, pentru a ne ajuta sa intrăm într-o anumită stare. Unele chiar sunt rugăciune.

Aceste titluri șed acum pe noptiera mea, unele de câțiva ani, altele de câteva luni și prima de sus de câteva săptămâni (pe care o și citesc cu drag, in urma cu 10 ani am citit o varianta scurtă a ei, din care am notat multe citate). Acum sunt chiar putine în teanc, pana la Crăciun am reușit sa le mai reduc numărul, fiindcă bebe dormea mai mult… și nu am mai cumpărat cărți de atunci. 



Cărți de rugăciuni

 

Canoanele împotriva celor opt gânduri ale răutății sunt foarte practice, ne ușurează rapid de problemele la care fac referire.

Din Comornic au canon de rugăciune și copiii. Dacă nu îl aveți, merită să îl procurați.

In Rugăciunile cele mai folositoare se găsește și Bogorodișnaia, care nu apare în alte volume. Se recomandă ca acatistele, paraclisele și canoanele către Maica Domnului făcute zilnic să fie alternate, pentru a nu interveni rutina și neatenția.

Să fie cu folos!

14.3.24

Paradox

 “Listă de dorințe” este titlul acestui blog, pentru că prima intenție a fost să însemnez aici diverse informații, fotografii și linkuri utile sau dezirabile în loc să fac zeci de hârtiuțe și documente. E mai la îndemână telefonul decât pixul și agenda, pe întuneric, după ce adorm copii sau în timp ce alăptez și îmi trec prin cap multe.

Ce visez eu cu ochii deschiși însă este contrar unei vieți duhovnicești autentice… Iată cum ne corectează Sfinții:


Până acolo le vom încerca pe toate, fiecare după măsura sa, la vremea sa.


12.3.24

Verde de martie

 

ultimul ghiocel

primele narcise

mărțișoare drăguțe primite de la vecini 😊

petale de corcoduș scuturate de mâini mici



Rufe spălate cu parfum de flori de tei și întinse la soare, cărucioare, tractorașe, pisici blânde, copii la picnic pe iarbă, ciripit vioi de păsărele - toate acestea rămân întipărite în suflet pentru veșnicie.

9.3.24

Cărticică

 Aș vrea să dăruim copilașilor la biserică în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai câte o cărticică, pentru că sunt cuminței, se spovedesc cu conștiinciozitate săptămânal și ne e tare drag de ei văzându-i cum se înșiră la Împărtășanie.

M-am bucurat să o întâlnesc pe Doamna Post la Jumbo, este foarte potrivită cartea pentru toate vârstele.

Doamna Post de anul trecut 🙂




8.3.24

Pentru mâine

 Colivă

🍮grâu (fiert bine), miez nuca+migdale măcinate, zahăr, vanilie, putin unt de cocos, un praf de sare și coajă de lămâi aduse de finul nostru din Athos 😇 

Voi adăuga în compoziție dorul de tata și de tataie.

📝Știați ca gestul ridicării și legănării vinului și a colivei sau a prescurii, iar apoi stropirea lor cu vin, la finalul slujbei de parastas, semnifică readucerea la viața a trupurilor celor adormiți? Boabele de grâu reprezintă trupurile tuturor celor pomeniți acolo, iar vinul este sângele ce va curge iarăși prin venele lor.



6.3.24

Căsuța din preerie

Prin 1997, când eram în clasa a cincea, se difuza zilnic la TVR serialul “Căsuța din preerie”, abia așteptam să urmăresc un nou episod. Este una dintre frumoasele amintiri din vremea aceea. 
Destul de recent, când au apărut la noi în librării cărțile Laurei Ingalls Wilder, le-am cumpărat pe toate și le-am citit pe nerăsuflate, retrăind episoade din filmul văzut cu ochi de copil. Și unul dintre băieții mei le-a citit cu drag și cu nesaț. 

Am tot căutat serialul, părea imposibil de găsit online (gratuit)… dar, spre surprinderea mea, de câteva zile a revenit in programul unui canal tv, zilnic, de la 17:30. Acum ne adunăm cu bucurie toți, în fiecare seara, și dezbatem abaterile scenariului de la povestea originală.

4.3.24

Pinocchio

 

Pinocchio suntem fiecare dintre noi, în drumul către desăvârșire.

 

Am văzut recent la tv împreună cu cei mai mici dintre copii jumătate din filmul acesta, mi-aș dori să îl vedem integral cu toți; va mai fi difuzat la tv pe 25 martie in jurul orelor 19 si in reluare pe 26 martie, in jurul orelor 15. Este foarte frumos, cea mai bine realizată variantă, un film de Oscar. M-a impresionat machiajul personajului principal, dar și al celor secundare.

1.3.24

Primăvara acasă

 Dacă ne-am permite, m-aș bucura să le pot achiziționa și să aduc un surplus de veselie și utilitate în căsuța noastră cu aceste obiecte:

față de masă-46 lei

sau traversă de masă-18 lei

bombonieră-20 lei

solniță și piperniță-25 lei

panou de plută in camera băieților-20 lei

2 x draperie în camera fetelor- 56  lei/bucata


pernuțe decorative în camera fetelor- 25 lei/bucata

pernă decorativă pentru canapea - 35 lei
covoraș de baie- 18 lei
ceas de perete-18 lei


Sigur, nimic din cele de mai sus nu sunt de necesitate urgentă și avem în familie destule priorități în privința cheltuielilor… dar îmi dau voie ca măcar virtual să exprim dorințe. 
Aceasta nu înseamnă că îmi leg inima de aceste obiecte; dacă nu le voi avea niciodată în casă înseamnă că nu îmi vor fi fost de folos cu adevărat.

Însemnări de weekend