Cum se schimbă în Postul Mare întreaga atmosfera de acasă (1)

 Vizual

 În biserici se schimbă culoarea veșmintelor preoților, a dverelor (perdelele) și a acoperămintelor de pe sfânta masă, culoarea specifică acestor 7 săptămâni este purpuriu sau mov (pe alocuri negru- amândouă reprezintă doliul în ortodoxie; numai veșmintele preoților purtate duminică și în sărbătorile din acest interval pot avea alte culori, specifice și ele: alb/auriu duminică, roșu/vișiniu la mucenici, albastru la Bunavestire; la înmormântări preotul se îmbracă întotdeauna în culoarea Învierii- alb, auriu.).

Biserica Sârbească din Vancouver

Acasă putem crea atmosfera prin mici accente purpurii (pernuțe, o cuvertură, o față de masă, flori în vază etc.), pentru a ne aminti de încărcătura duhovnicească a acestui timp ori de câte ori ne sare în ochi lucrul respectiv.

în localitatea mea natală toporașilor li se spune tămâioare - aluzie la parfumul lor ce inspiră rugăciunea.

Olfactiv

De asemenea, ardem tămâie mai des decât în restul timpului, ca să ne motivăm să fim în dialog cu Dumnezeu și cu sfinții Săi prin toate simțurile.

Auditiv

Observăm ca în această perioadă cântările bisericești sunt mai triste, îndemnând la introspecție și automat la pocăință. Să le ascultăm și acasă, să nu ne limităm la a le asculta doar la biserică atunci când participăm la slujbe, îi ajutăm și pe copii să se obișnuiască cu ele și ușor-ușor ni se întipăresc tuturor în memorie și în suflet.

Byzantion- Cantari din Postul Mare

Alimentar

Desigur, toți cunoaștem regulile postului ortodox, nu este nevoie să le reamintesc eu. Menționez însă recomandările preotului din parohia mea:

Să învățăm copiii să postească de mici în modul următor:

- miercuri și vineri în toate săptămânile Postului Mare

- Săptămâna Pătimirilor integral

- în fiecare vineri în afara perioadelor de post


Să facem mâncare de post gustoasă pentru copii și pentru noi. Nu facem mâncare fără ulei. Consumăm alimente care pot substitui proteinele de origine animală: 

1. nuci de orice fel (nuci românești, migdale, alune de pădure, caju, fistic, chiar și arahide); dacă vom coace nucile, migdalele, alunele, la cuptor devin mai gustoase.

2. semințe: in, cânepă, dovleac, floarea-soarelui, chia

3. cereale și pseudo-cereale: ovăz (fulgii sunt ieftini la Lidl), orez brun sau integral (de preferat nu alb și nu din China, Myanmar...), quinoa

4. leguminoase: linte, năut, soia și produse din soia (tofu), chiar și fasole deși e cea mai slabă dintre leguminoase (dacă se poate, mai bine evitată)

5. ciuperci


Postul nu se ține cu cartofi și ciorbe slabe decât dacă nivelul de activitate e foarte scăzut. Dar, cum alergăm toată ziua și copiii sunt la școală, cred că va fi nevoie de energie.

Din nefericire, nu suntem un popor iubitor de post, de aceea nu ne îngrijim să producem și să avem alimente de post. Le aducem din import.


Fulgii de drojdie uscată inactivă sunt un adaos extraordinar de gustos și sănătos la orice mâncare de post. Sunt bogați în complexul de vitamine B.

Alte super-alimente sunt avocado, fructele de pădure (chiar congelate), pseudo-cerealele (quinoa), ghimbirul, turmericul, uleiul de măsline extravirgin, varza murată, cartoful dulce, spirulina, mierea. Nr. 1 sunt semințele și nucile de care am amintit mai sus.


De evitat: margarina și pateul de post. Sunt bombe chimice pt. organism. Dacă se poate evitam și uleiul de floarea soarelui, e toxic pt. prăjire și inflamator al organismului. 


Postul e ușor dacă îl dorim și ne pregătim.




Comentarii

Postări populare