Lia și Rahila

 În seara aceasta s-a săvârșit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Cretanul. Dacă citim/ascultăm cu atenție, observăm ca sunt pomenite multe nume biblice. Mie mi-au atras atenția Lia și Rahila. 

Iacob o întâlnește pe Rahila, pictură de Francois Lemoyne (1720)

Am cerut părintelui meu să mă lămurească ce vrea să spună fraza… 


 Paralela dintre Lia și Rahila, cele două surori care au fost soțiile lui Iacov în același timp, poate fi privită dintr-o perspectivă ortodoxă ca o imagine a lucrării și a cunoștinței, două aspecte esențiale în viața duhovnicească.

 Lia semnifică lucrarea, nevoința și răbdarea. Lia, prima soție a lui Iacov, este simbolul nevăzutului, al efortului tăcut și al răbdării. Ea nu era dorită inițial, dar a fost cea care a născut majoritatea fiilor lui Iacov, adică semințiile lui Israel. Acest lucru poate fi văzut ca o reflectare a lucrării interioare, a ascetismului și a nevoinței: ceea ce nu pare atrăgător la început aduce roade bogate pe termen lung.

 În viața duhovnicească, lucrarea fără cunoștință este ca o trudă fără direcție, dar este necesară, pentru că fără efort și răbdare nu putem dobândi nimic.

 Rahila, soția iubită de Iacov, reprezintă cunoașterea, frumusețea sufletului luminat și înțelepciunea. Deși a fost cea dorită, a avut mai puțini fii și a murit tânără, ceea ce arată că orice cunoaștere fără lucrare poate fi fragilă și lipsită de roade.

 În spiritualitate, cunoașterea fără nevoință poate duce la mândrie și superficialitate. De aceea, Sfinții Părinți insistă că întâi trebuie să lucrăm poruncile (Lia), și abia apoi să ajungem la lumina cunoștinței (Rahila).

 Este nevoie să îmbinăm lucrarea și cunoștința.

 Iacov a primit-o pe Lia mai întâi, deși o dorea pe Rahila. Aceasta arată rânduiala duhovnicească: mai întâi vine lucrarea faptelor bune, nevoința, rugăciunea și smerenia (Lia). Apoi, ca o binecuvântare, vine cunoașterea duhovnicească, înțelepciunea, lumina (Rahila).

 Sfântul Isaac Sirul spune că lucrarea și nevoința preced întotdeauna harul, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul explică faptul că cine fuge de nevoință, dar caută înțelepciunea, nu o va găsi.

 Ideea e că nu putem ajunge la adevărata cunoaștere fără osteneală, iar lucrarea fără înțelegere poate deveni mecanică și lipsită de sens. De aceea, calea duhovnicească autentică trebuie să înceapă prin ascultare, smerenie și fapte bune (Lia) și să fie desăvârșită prin cunoașterea lui Dumnezeu (Rahila).


P.S.: Biserica nu promovează poligamia, ci folosește imagini simbolice pentru a exprima adevăruri spirituale despre relația omului cu Dumnezeu. Când întâlnim astfel de referințe în textele ortodoxe, trebuie să le înțelegem în lumina învățăturilor duhovnicești, nu ca o aprobare a poligamiei istorice.Biserica Ortodoxă se raportează atât la Vechiul, cât și la Noul Testament, dar accentul principal cade pe Noul Testament, în special pe Evanghelii, deoarece Hristos este împlinirea profețiilor din Vechiul Testament. Totuși, Vechiul Testament este fundamental pentru înțelegerea planului divin de mântuire, fiind citit în slujbele bisericești și interpretat prin prisma Noului Testament.




Ocupații

 Alergăm mult, suntem adesea pe drumuri, și o mulțime de oameni sunt cu ochii în telefon tot timpul. Recent am văzut chiar o femeie în toată firea împiedicându-se de un coș de gunoi, căzând și spărgând telefonul din cauza acestei “ocupații”. Ați auzit de “cocoașă de telefon”? Coloana vertebrala ni se deformează din cauza telefoanelor acum. Pentru sănătatea noastră, timpul petrecut mergând pe jos sau cu mașina e bine să îl folosim și pentru suflet.

Sigur, “mersul pe jos face piciorul frumos”, dar poate înfrumuseța și sufletul în același timp… cum?  Fiind atenți la gânduri ziditoare, care să apropie sufletul de Dumnezeu și care alungă risipirea prin:

💠Rugăciunea lui Iisus

Repetarea rugăciunii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul” ajută la păstrarea minții treze și liniștite.

Rostirea rugăciunilor începătoare, a psalmilor (33, 50, 90) pot fi rostite încet, în minte.

💠Gânduri de recunoștință 

 Mulțumirea lui Dumnezeu pentru darurile primite ajută la o stare sufletească bună.

💠Citirea sau ascultarea textelor duhovnicești 

Dacă e posibil, în mijloacele de transport să ascultăm cuvinte de învățătură ortodoxă, predici, acatiste sau fragmente din cărțile Sfinților Părinți .

💠Observarea creației lui Dumnezeu 

Contemplarea naturii și a oamenilor cu un gând curat și binevoitor poate fi o formă de rugăciune.

💠Reflecția asupra propriilor fapte

 Examinarea conștiinței ajută la corectarea greșelilor și îmbunătățirea vieții duhovnicești.

Evitarea discuțiilor inutile, a gândurilor risipite sau a preocupărilor deșarte contribuie la menținerea unei stări de pace și atenție interioară.


Lia și Rahila

  În seara aceasta s-a săvârșit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Cretanul. Dacă citim/ascultăm cu atenție, observăm ca sunt pomenite mul...