Pentru ca am amintit de cartea aceasta, pun aici și un capitol audio despre cum ne îmbrăcăm 🙂:
Iarăși despre mâncare
Doamna mea dirigintă din gimnaziu era profesor de fizică și ținea ca la orele de dirigenție să ne învețe mereu câte ceva folositor. Ne dădea și teme: trebuia ca de la o săptămână la alta să căutăm informații despre un anumit subiect, întrebând părinții, bunicii, preotul, alți profesori, asistentele medicale sau consultând reviste, cărți și enciclopedii- de acasă sau de la biblioteca școlii. Prin clasa a cincea am avut o lecție despre “a mânca”- când, cât, de ce, cum.
Din fericire mama cumpărase volumul (abia apărut la standurile cu cărți din centrul orașului) “Codul bunelor maniere astăzi” scris de Aurelia Marinescu, care pe mine m-a ajutat foarte mult în perioada aceea. Cartea aceasta ocupă un loc important în inima mea, o prețuiesc, am citit-o și recitit-o până au început să i se desprindă filele. Merită să nu lipsească din casele noastre și să le-o punem la dispoziție copiilor. Nu este doar un manual de bună creștere, ci un adevărat imbold de a deveni o prințesă sau un gentleman în propria poveste…
După ce am discutat mult și bine pe tema respectivă, doamna dirigintă a menționat (amintirea aceasta încă îmi e atât de vie ca parcă o aud aievea):
- Se spune că dimineața e bine să mănânci mâncarea singur, la prânz cu un prieten, iar seara să o dai la dușmani.
Cred ca nu am înțeles pe loc ideea, dar m-a măcinat și am reținut-o. 🤭
Nu reușesc să sar peste cină, dar o luăm de obicei devreme, pe la 18:00. Dacă ne culcăm târziu și ne vine foame între timp, avem la dispoziție o pudră proteică pentru un shake, iar copiilor le facem un smoothie.
Săptămâna trecută am avut la cină așa:
Luni: Paste+ chiftele de pește cu sos de roșii (cu cuișoare)
Marți: Sărățele cu brânză și chimen, ceai și unt pe paine
Miercuri: ciorbă de conopidă, salată de vinete și roșii cherry; fursecuri din muesli cu stafide și alune de pădure
Joi: cotlet de porc cu legume mexicane
Vineri: ciorbă de conopidă, salată de vinete și roșii cherry; băieții s-au uitat până târziu la un meci de fotbal și au făcut popcorn
Sâmbătă: rulouri de pizza, telemea, roșii, ceapă verde, măsline verzi
Duminică: mămăligă cu brânză și smântână și cârnați de vită
Când ne cuprinde teama de viitor
![]() |
Bebe-băiețelul meu fascinat de căsuța păpușilor |
"Să nu vă pară rău și să nu vă fie frică pentru copiii voștri din cauza că lumea în care ei cresc nu mai este ceea ce era. Dumnezeu i-a creat și i-a chemat pentru momentul potrivit și exact la timpul în care ei se află. Viața lor nu a fost o coincidență sau la întâmplare.
Creșteți-i și educați-i pentru a cunoaște puterea în care merg în calitate de copii ai lui Dumnezeu. Antrenați-i în autoritatea Cuvântului Său.
Învățați-i să meargă cu credință știind că Dumnezeu este în control. Împuterniciți-i să știe că ei pot schimba lumea.
Nu-i învățați să fie înspăimântați și descurajați de starea lumii, ci plini de nădejde că pot face ceva în acest sens.
Fiecare persoană din toată istoria a fost plasată în timpul în care se afla datorită planului suveran al lui Dumnezeu.
El știa că Daniel se va descurca în groapa cu lei.
El știa că David se va descurca cu Goliat.
El știa că Estera se va descurca cu Haman.
El știa că Petru va putea să treacă biruitor prin persecuție.
El știe că și copilul tău poate face față oricărei provocări cu care se confruntă în viața lui. Dumnezeu l-a creat special pentru asta!
Nu vă speriați pentru copiii voștri, dar fiți onorați că Dumnezeu v-a ales pe VOI pentru a crește și educa generația care se confruntă cu cele mai mari provocări din timpurile noastre.
Ridicați-vă până la aceasta provocare!
Creșteți-i pe Moise, Iosua, pe Ghedeoni, Danieli, Davizi, Estere, Petri, Paveli, etc!
Dumnezeu nu este în nedumerire întrebându-se ce va face El cu această lume mizerabilă.
El are o armată pe care o ridică pentru a alunga întunericul și a-L face cunoscut pe El în tot pământul.
Nu lăsați frica voastră să fure măreția pe care Dumnezeu a pus-o în copiii voștri! Știu că este greu să ni-i imaginăm ca pe altcineva în afară de bebelușii noștri dulci și vrem doar să-i protejăm de orice ar putea fi greu pentru ei, dar ei s-au născut tocmai pentru un timp ca acesta."
Părintele Chiril de la mănăstirea Vatoped
Sandalele Sfinților
Ieri ne-a adus curierul comanda cu săndăluțele noi ale fetelor. Am ales un model simplu, confortabil și practic și la un preț accesibil.
Le-au plăcut atât de mult încât le-au purtat prin casă tot restul zilei.
Astăzi de dimineață, înainte de plecare spre școală, cea mai mică școlăriță ardea de nerăbdare:
- Te rooog, pot să mă încalț în sandalele noi?
- Nu poți, ai sport astăzi și ești îmbrăcată în pantaloni de trening, nu se potrivesc cu săndăluțele…
- Aaa… bine. Dar pot sa le iau mâine ca să îi arăt doamnei de religie ca am sandale ca Sfinții?
😇
“Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule!”
Pentru burtălău
Generalului Berthelot îi spuneau românii noștri “generalul Burtălău”, pentru ca se evidenția prin trăsăturile lui fizice și fiindcă îi plăcea mâncarea românească 😁
Din categoria “Ce să mai mâncăm?”:
Niciodată nu am dispoziție să gătesc în zilele de luni. Caut să mă sustrag de la îndatorirea aceasta cat mai ușor cu putință și aleg să pun pe masă mereu preparate rapide.
Astăzi am hrănit familia cu:
-muesli cu fructe uscate și alune de pădure + lapte - doar am fiert laptele și l-am pus în boluri peste cereale
-sandvișuri cu jambon-a fost la Lidl la un preț foarte bun în weekend și e mai puțin procesat decât alte mezeluri…cred- dar a trebuit sa macin grâu, să cântăresc făina și să pornesc mașina de paine de dimineață.
- salata de piept de pui+cuscus+porumb dulce+castraveți murați+oregano+maioneză sau, pentru cine nu consumă carne, salată de dovlecei cu maioneză și usturoi
- sărățele cu brânză și chimen (rețeta preferată)
- cireșe de la țară
- ciorbă de conopidă cu iaurt grecesc
- ciocolată de casă
Chiar și așa, am stat în total 2 ore în bucătărie astăzi, cu tot cu spălat și așezat vasele la loc, și cu întreruperile copiilor.
Nu am mai planificat de mult timp meniul, de obicei urmăresc noile oferte ale magazinului din apropiere și în funcție de timp și de buget mă organizez pe loc.
Știu doar că pentru Înălțarea Domnului vom fierbe din nou ouă în foi de ceapă și vom face cheesecake cu căpșuni sau cu zmeură, am fructe congelate dacă nu ajungem la piață 🍓
Spray
Anti insecte, repelent sau calmant, pentru cine este pasionat de *diy*, se poate face în casă, într-o sticluță cu pulverizator.
Pentru o sticluță de 100 ml, ca bază se folosesc 50 ml apă florală (lavandă sau mușețel) sau apă distilată, apoi se adaugă 30 ml spirt medicinal, 15 picături ulei esențial de citronella (din acesta se poate adăuga și când se spală rufele, în compartimentul pentru balsam, peste o măsură de oțet, tot ca repelent pentru insecte- se fixează în haine fără să afecteze pielea), 10 picături ulei de eucalipt, 5 picături ulei de mentă, 5 picături ulei de tea tree, 5 picături ulei de lavandă +/- 10 ml glicerină vegetală.
Nu folosesc uleiurile doTerra, nu le fac reclamă. Au prețuri exagerate, cărora eu nu le găsesc justificarea. Folosesc în schimb produse americane, de pe iherb.
Tu la ce visezi?
Omule, care nu visezi decât această viață trecătoare și nu te gândești la viața veșnică și cerească, cugetă! Ce este această viață trecătoare? Trebuie mereu să o alimentezi cu combustibil (cu hrană), pentru ca flacăra vieții să continue să ardă, să nu scadă, pentru ca locuința noastră (trupul) să rămână caldă, iar viața mereu incertă a trupului nostru sa-și refacă forțele, hrănindu-se cu substanța altor ființe vii, pe care le sacrificăm pentru a întreține viața noastră. Într-adevăr, omule, ce derizorie pânză de păianjen este viața ta! Îți trebuie, de două ori pe zi, să-ți hrănești trupul tău (adică ești obligat, de două ori pe zi, să mănânci și să bei), iar noaptea trebuie să-ți zăvorăști sufletul în trup, închizând simțurile trupului, cum închizi obloanele unei case, pentru ca sufletul să nu se răspândească în afara, ci să rămână înăuntru, dând căldura si viața. Ce pânză de păianjen este viața noastră si ce ușor este să o deșiri! Fii smerit si plin de venerație față de viața veșnică!
Însemnări de weekend
Pentru astăzi, sâmbătă, 9 august 2025, o altfel de filă de jurnal… “Zinnia” (lelițe/cârciumarese) de pe mormântul tatălui meu, loc de popas...

-
Meniu zilnic 1 Mic dejun: Terci de ovăz cu lapte de migdale, seminte de chia si fructe Prânz: Supa crema de linte + orez cu legume si to...
-
Se întâmplă uneori să mă întreb singură de ce mă port așa simplu sau de ce nu mă las, din când în când, influențată de modă, de culorile „în...