Sunt cele mai prezente pe masă în timpul verii, mâncate crude sau preparate în fel și chip:
- roșii, crude: în salate, în supa gazpacho, umplute cu salată de vinete sau cu cremă de brânză; gătite: în supă, în sosuri, în tocănițe și mâncăruri scăzute, umplute cu diferite compoziții la cuptor, coapte pe pizza.
- castraveți, cruzi sau murați, în salate.
- dovlecei albi sau zucchini - cei din urmă se pot consuma cruzi, având coaja moale, preferabil răzuiți sub formă de spaghetti+ topping, dar i-am folosit și feliați sub formă de tartine, cu salată de icre, guacamole, cremă de brânză, pastă de măsline, humus; gătiți : în panadă, în salate cu maioneză, în ciorbă, în chiftele, în brioșe sau gaufres sărate, umpluți cu orez și carne.
- pepenii de diferite soiuri, cruzi sau murați.
desert: lubeniță și pepene galben cu zeamă de lămâie și o lingură de ulei de măsline pentru a asimila licopenul |
Lubeniță cu miez galben⬆️, identică la gust cu cea obișnuită |