Însemnări de weekend

 Pentru astăzi, 29 septembrie 🍂


Afară…

Au țiuit semnalele Ro-alert de ne-au băgat în sperieți. Plouă ca într-o zi de toamnă și atât. 

În casă…

Miroase a Igienol. În urmă cu aproape 14 ani am primit în gentuța-cadou plină cu articole promoționale la externarea din maternitate si o mostră de Igienol verde, atunci abia se lansase pe piață, este făcut in România (de greci). De atunci l-am folosit alternativ cu soluția de oțet, apă și uleiuri esențiale, în ciuda postării anterioare îl prefer pe cel cumpărat, din considerente afective… încă asociez parfumurile dezinfectantului cu bucuria unei reușite și a siguranței.

Din bucătărie…

 Avem chec-aperitiv, musaca cu carne de vită, ghiveci de legume cu quinoa, pește, chec cu nuci și must delicios.

Mă gândesc…

Că am fost toată săptămâna furioasă și tristă, din te-miri-ce motive. De duminică seara și până sâmbăta următoare, când ar trebui să ajungem la spovedanie, se desfășoară o mulțime de întâmplări pe care Dumnezeu le îngăduie ca eu să lucrez în acel context o virtute. Însă eu lucrez conștiincios tot patima opusă acelei virtuți…ar fi bine să pun mâna pe canoanele împotriva celor opt gânduri ale răutății.

Citesc…

Din aceeași carte ca săptămâna trecută.

Un film…

Miss Potter, l-am văzut într-o seară împreună cu unul dintre băieți, el a vrut să vedem filmul, pentru ca încă își amintește cât îi plăcea să mergem în grădină, lângă nuc, între căpițele de fân, să le citesc din “Aventurile lui Peter, iepurașul”. 

Este biografic, cu doi actori talentați în rolurile principale (Renee Zellweger si Ewan McGregor). Nu știu câte persoane din România o cunosc pe Beatrix Potter, autoarea cărților pentru copii și ilustratoare foarte talentată de acum mai bine de 120 de ani. 

Ar fi mai mult un film pentru mame, mătuși, bunici, nașe sau alte grade de rudenie a copilașilor iubitori de povești. Filmul stârnește dorul de bun-simț, decență, inocență și respect din acele vremuri. 

Avem și o jucărie de pluș Peter Rabbit, dar e prea târziu acum să o caut în coșul cu plușuri din camera copiilor.

Unul dintre lucrurile preferate…

Castanii, cu frunzele ca niște palme mari și cu umbra lor misterioasă, cu florile lor parfumate și castanele- cele comestibile coapte sau făcute piure, cele necomestibile ca jucării foarte versatile.💗🌰

O  fotografie…

Portret de familie- scenograful are aproape 4 ani ☺️

 Un citat…

Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat. (Seneca)

Nontoxic

 


Imi ia câteva zile să ascult dialogul acesta dintre cele două femei, pe bucățele, desigur. Încă nu am isprăvit… Pe unele dintre cele auzite le știam, (am ținut cont de sfaturile Ligiei Pop mulți ani la rând) și am încercat să le aplic: fără tigăi cu strat anti-aderent teflonat, fără ustensile de gătit din plastic, mi-am preparat singură soluții de curățare pe bază de oțet, am înlocuit detergenții din comerț cu nucile de săpun, am ales deodorante inofensive, nu folosim ulei de floarea soarelui la gătit, am citit etichetele produselor cumpărate, suntem foarte selectivi.

Dar pe altele dintre informațiile împărtășite de Angelina nu le cunoșteam și sunt binevenite, trebuie să le notez. Poate sunt de folos și altora… e doar de  ignorat partea cu filosofia tantrică și ce spune despre meditație🫣

⚠️ Farfuriile colorate conțin mult plumb în vopselurile cu care sunt decorate, ne facilitează intoxicația cu metale grele;

⚠️Cuțitele din inox distrug antioxidanții din legume și din fructe, trebuie înlocuite cu cele ceramice. (Același lucru ar fi valabil și în cazul vaselor din inox, cel puțin așa știam despre spanac- nu se gătește în vase din inox);

⚠️ Femeile au nevoie de 10 ore de somn de calitate, mai mult decât bărbații;

⚠️ Ouăle, ca superalimente, pot fi consumate în cazul copiilor câte 2 zilnic, iar adulții pot servi câte 4;

⚠️ Carnea de vită este de preferat în meniul nostru, pentru că la vaci digestia este lentă în stomacul tetracameral- prin urmare are carnea mai sănătoasă;

⚠️Jurnal menstrual- săptămânal observarea si notarea stărilor prin care trec, cum mă simt, în funcție de etapele ciclului menstrual, implicit de nivelul hormonilor feminini;

⚠️ Este bine ca analizele medicale în cazul femeilor să fie făcute cu câteva zile înainte de menstruație, pentru ca atunci organismul este inflamat și rezultatele sunt elocvente.


Însemnări de weekend

 Pentru astăzi, 22 septembrie 🍂

Fotografiile sunt proaspete, făcute astăzi, în curtea casei sau a bisericii.

Afară…

Zilele sunt foarte plăcute, dar nopțile sunt reci, desigur, cu temperaturi sub 10 °C.

În casă…

Încă nu am pornit încălzirea. Ziua lăsăm ferestrele larg deschise, să intre înăuntru căldura de afară.

Din bucătărie…

Astăzi avem în meniu pizza de ieri- cu carne sau cu pește, după preferințe, plăcintă cu mangold, bulete de cartofi și brânză, pui fript, castraveți murați. Avem și mere suculente foarte, foarte gustoase.

Port…

Un tricou roșu și pantaloni wide leg negri.

Mă gândesc…

M-am plâns destul altora de cât de grea a fost săptămâna. Așa îngăduie Dumnezeu să-mi dau seama de datoria purtării Crucii. Aș vrea să am o altă viziune asupra întâmplărilor, să trag învățăminte din cele neplăcute și să mă bucur de cele bune.

Citesc…


Ascult…

Melodia cantată împreună cu grupul copiilor de la o bisericuță dintr-un sat destul de izolat din episcopia noastră. Mi se pare minunat de armonios corul lor, înființat de doamna preoteasă și apoi condus de un om talentat.


Un citat

Copilul își recunoaște mama după surâs.” (Virgiliu)

… deci, să le zâmbim copiilor noștri, pentru a-i ține mereu aproape!


Însemnări de weekend

 Pentru astăzi, 15 septembrie 🍂


Afară…

A plouat. Acum bate tare vântul și-i frig. 

În casă…

E rece. Copiii și-au pus șosetele de lână, au strâns covoarele din hol și acum se joacă de-a patinajul pe parchetul laminat.

Din bucătărie…

Salată cu rucola, năut, brânză, roșii, castraveți, ceapă, ardei gras +/- piept de pui. 

Mai avem de ieri sarmale de post, le servim cu iaurt grecesc, și biluțe (alternativă la salam) din biscuiți cu cacao, alune, stafide și cocos.

Sunt îmbrăcată…

În treningul meu călduros Champion, din bumbac vătuit- alb, gri și roz, pe care mi l-a dăruit soțul în urmă cu 10 ani. ☺️

Mă gândesc…

Data de astăzi îmi aduce mereu în memorie prima zi de școală, cu așteptare și emoții, din copilăria mea. 15 septembrie avea parfum de cărți noi și de tuberoze. Parfumul îngeresc al acestor flori îmi este impregnat puternic în memoria olfactivă… mătușa mea, cadru didactic în Craiova, venea în după-amiaza acestei zile la țară cu brațele pline de tuberoze, crizanteme și trandafiri să ne bucure și pe noi… adică pe mama și pe bunica, dar ne bucuram și noi, copiii 😌

Citesc…

Nu am reușit să deschid săptămâna aceasta nicio carte în afară de cele de rugăciuni. Aș putea să menționez Noul Testament, căci am reluat lectura, după câteva luni în care nu l-am mai deschis.

Un film…

Ieri am văzut în treacăt câteva secvențe din filmul vechi Spartacus, cu Michael Douglas Sr., pe care l-au urmărit băieții (pentru a șaptea oară).

Ascult…

Zgomotul liniștitor al difuzorului de uleiuri esențiale (nu am folosit și nu am de gând să încerc DoTerra, avem destule alternative de încredere!). Cred ca am răcit ușor, așa că am pus la difuzat uleiuri de ravintsara, brad și puțin tea tree.

Unul dintre lucrurile preferate…

Este parfumul Tuberose Angelique de la Jo Malone.

Un citat…

“Zile albe, zile negre… ce străine, ce departe,

Buclele în care dorul meu de cer l-am îngropat…”

(Ion Pillat - Toamna)


 


Putere

 


Școala Crucii e cea mai bună școală.

Educația școlii crucii face:

- din nebuni- deștepți, iar din deștepți- înțelepți; 

- din mândri- smeriți, iar din smeriți- smeriți cugetători;

- din răi- buni, iar din buni- mai buni;

- din slabi- puternici, iar din puternici- nebiruiți…

Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.” (Corinteni 1, 18)




Înapoi în timp


Întâmpinare în clasa a VI-a, sunt recunoscătoare doamnei diriginte pentru timp și cheltuială!

Mirosul școlii a rămas același. Numai culorile sunt mult mai prezente… bieții profesori își dau silința să îi atragă pe copiii noștri cu tot felul de artificii de care noi nu aveam nevoie acum 25 de ani ca să fim nerăbdători sau să ne facă plăcere să mergem la școală și să învățăm.

Nici cărțile nu erau atât de bogat ilustrate, parcă prea obositor colorate. Scria Marin Sorescu ca pe măsură ce creștem se împuținează ilustrațiile din cărțile pe care le citim și se înmulțesc cuvintele, predomină textul. Partea neplăcută e ca rămânem la stadiul ilustrațiilor și nu ne mai atrag textele…

 Nici aranjamentele florale nu erau pe vremea aceea atât de costisitoare ca acum și cu aceeași destinație finală: groapa de gunoi. Bunica mea replanta trandafirii primiți de la elevi, a umplut curtea cu tot felul de soiuri.

Consumăm și mă întreb când vom deveni și producători a ceva echivalent cu ceea ce risipim…

Îmi dau seama cat de superficiali am devenit și cat de repede uităm să prețuim efortul altora făcut pentru binele nostru. 

Dar slavă Domnului ca încă zvâcnește entuziasmul, măcar dintr-o parte, poate se molipsește și cealaltă parte! 

💕 pentru boboci

Însemnări de weekend

 Pentru astăzi, 7 septembrie 

Mâncăm ultimii pepeni și avem mere gustoase direct din copac. Și au înflorit topinamburii.

Afară…

A fost cald și frumos astăzi. Copiii au chicotit toată ziua jucându-se cu cățelul și ajutându-l pe tata să facă detailing mașinii.

În casă…

Sunt foarte obosită, stresată, agitată. Toată ziua am stat în picioare și încă nu am terminat treburile. Din păcate (sau din fericire) e final de vacanță și vom sta mai puțin la țară și mai mult în oraș de acum… sunt nemulțumită că nu am reușit să termin dezinfecția, fiindcă o dată la 2-3 ani exact in această perioadă apar intrușii rozători ca să umbrească bucuria praznicului Nașterii Maicii Domnului. Casa de la țară este construită anapoda și dacă aș putea, aș demola-o și aș reconstrui-o. Dar nu am această superputere…

Din bucătărie…

Astăzi am gătit: supa de pui cu  tăieței, ciupercuțe la cuptor umplute cu cașcaval, nuggets de pui la cuptor, un soi de șnițele  din piciorușele ciupercuțelor (cu ou, pesmet, parmezan și puțin pătrunjel- chiar arată ca șnițelele de pui și gustul e asemănător), cartofi dulci, salată de crudități. Am mai servit iaurt grecesc cu chia și miere. Pentru desert ne-am aprovizionat cu plăcințele-biscuiți cu măr și scorțișoară Lovita de la Roshen, am găsit la Penny la reducere 40%, cu 16 lei/kg. Sunt cam dulci, dar nu îi consumăm în exces.

Sper…
Să doarmă puișorul în noaptea aceasta, să mă pot odihni. Urmează o săptămână mai stresantă ca niciodată, cu încă o școlăriță care începe această etapă, cu multe schimbări și și mai multe cerințe, cheltuieli și anunțuri. Anul trecut am făcut otită când a început școala, eram sătulă să aud solicitări de toate felurile de la toți școlarii și informații venite în neștire pe grupurile de wapp.

Un film…
L-am văzut mai demult și îmi tot apar pe ytb secvențe din acest film, cu una dintre actrițele preferate; implică pocăința, renunțarea la sine și iertarea.

Ascult…

Un citat…
Doamne, luminează-mi întunericul!” - Sf Grigorie Palama (l-a menționat Pr Theologos)

Praznic cu mângâiere tuturor!


Plăcintă cu mangold

 Am primit astăzi o sacoșă de mangold, frunze destul de bătrâne pe care nu le puteam face salată. Le-am spălat, le-am scos pețiolul, le-am lăsat la scurs. Am călit o ceapă, am tocat mangoldul, le-am amestecat cu niște brânză veche din frigider-cam 500 g, cu 4 ouă și cu 200 g de smântână, un praf de piper și fără sare, căci brânza era destul de sărată. Am dezghețat un pachet de foi pentru plăcintă, am pus 2 la fundul tăvii, iar pe restul le-am rupt mărunt și le-am amestecat în compoziția cu brânză și mangold. Le-am așezat în tavă și am acoperit totul cu cașcaval.


Este mai gustoasă decât o plăcintă similară cu spanac, mangoldul este mai dulce și mai cărnos.


Roze

 

De când am devenit părinți, am căutat produse de îngrijire naturale sau cu ingrediente cat mai naturale. Am făcut parte chiar din rețelele piramidale Life Care și Calivita, doar pentru consumul personal, însă ne-am lămurit în scurt timp de minciunile pe care le vindeau… până să începem să ne producem singuri cosmeticele, pentru care e nevoie de timp, ustensile și spațiu, am mai testat diverse de pe piața online. 

În ultimii 4 ani am folosit săpunurile făcute la noi în sat, dar și pe cele de la biofresh, pe bază de trandafiri, care livrau în aceeași zi în oraș, dar au falimentat între timp pentru ca firma mamă (bulgarii nu stau bine cu engleza😬) a intrat direct pe piață în țară.

Am vrut să consemnez aici două produse, iar în rest vă invit să le încercați pe cele care vă atrag: 

🍬bombonelele cu trandafiri Deo, care, dacă se consumă zilnic câte două, chiar influențează transpirația corpului, făcând-o sa miroase a trandafiri. Sunt ambalate foarte drăguț și își merită prețul, mai ales când sunt la reducere. Sunt un cadou frumos pentru oricine.

🌹cremă de față pe bază de gel de aloe și apă de trandafiri, singura care mie nu îmi provoacă acnee 🙂

Am mai cumpărat bobocei de trandafiri pentru ceai sau potpouri, săpunuri cu petale de trandafir, cremă pentru mâini, parfumuri. Acesta este preferatul fetițelor.

Cui nu îi plac trandafirii? ☺️

Cu cizmulițe de mălai

 “Cu cizmulițe de mălai” este titlul unui volum de poezii pentru copii, scrise de Constanța Buzea, cea care a fost soția lui Adrian Păunescu. 

poezioara de la pagina 135

Dacă aveți nepoți, fini, copilași preșcolari, este un dar prețios pentru copilăria lor. Iubim poeziile autoarei, definesc perfect vârsta destinatarilor, dezvoltă extraordinar imaginația și limbajul celor mici.



Însemnări de weekend

 Pentru astăzi, 1 septembrie 🍎

Piciorușe fragede, împodobite cu floricele ☺️

Afară…

Este ca o zi de vară, este cald, dar suflă vântul răcoros  de toamnă. După Sfânta Liturghie ne-am jucat un pic lângă biserică, la pârâiașul din vale. 


În casă…
Invazie de furnici în oraș, la țară își fac loc șoriceii înăuntru. 😖

Din bucătărie…
Fast food, din lipsa de timp: legume mexicane gătite în unt, cu piept de pui sau cașcaval pane, iar la desert plăcintă turnată cu brânză în care am pus niște fructe de pădure congelate în loc de stafide, pentru că nu mai aveam. 

Citesc…


Am parcurs doar 40 de pagini, îmi doresc să fac testul, să ajung la partea a doua și să îmi însușesc concluziile de la final.

Ascult…


Unul dintre lucrurile preferate…

->Lipsa insectelor, a rozătoarelor, a paraziților, a “intrușilor” de toate felurile.😕

Un citat…

Lucrează întotdeauna în așa fel încât pricina lucrării tale să poată servi drept pravilă generală întregului neam omenesc. (Kant)

Un an nou bisericesc cu lucrare bună!


“Sunt sfânt în devenire…”

 “Ce vrei de la mine? Încă nu sunt perfect, dar sunt un sfânt în devenire…” (replica unuia dintre copii la mustrare 🙂) Asemănarea cu sfinți...