Sfântul Ioan de Kronstadt - Viața mea în Hristos
Din micul meu Rai
Crackers
Pentru două tăvi:
250 g faina albă
250 g faina de secară sau integrală de grâu
1 lingurița sare
1 lingurița zahăr brun
1 lingurița rozmarin uscat sau o lingură rozmarin proaspăt, tocat
120 ml ulei de măsline
240 ml apă călduță
Mai putem adăuga după preferință semințe măcinate: in, susan, negrilică, sâmburi de dovleac.
Frământăm un aluat pe care îl împărțim în două și fiecare parte o întindem intre două foi de hârtie de copt, cât mai subțire, pe dimensiunea tăvii cuptorului. După ce întindem tăiem in pătrățele/dreptunghiuri/triunghiuri și tragem decor blatul de lucru hârtia cu crackerșii in tavă. Ii coacem 10-15 minute la 200 de grade Celsius.
Înțelegem?
Luaţi-vă din nou ca îndrumător pe Sfinţitul Tihon din Zadonsk. El a scris patru cărţi cu astfel de tălmăciri, numite Comoară duhovnicească din lume adunată. Luaţi-le şi citiţi-le. Văzând apoi cum face el, obişnuiţi-vă să faceţi asemenea. Sau preluaţi chiar tălmăcirile lui. Dacă citirea acestor cărţi o să vi se pară o treabă prea îndelungată, Sfântul are şi o variantă prescurtată a tălmăcirilor, numită Felurite întâmplări şi tâlcuirile lor duhovniceşti (vezi ediţia românească), în care a tâlcuit 146 de întâmplări. Nu vă va fi greu să le citiţi pe toate cu atenţie, mai ales că ele cuprind ceea ce vă interesează. Alegeţi cum anume, dar faceţi neapărat ceea ce v-am propus.
După ce veţi face aşa, veţi vedea în fiecare lucru o carte sfântă deschisă sau un capitol dintr-o carte. Atunci orice obiect, preocupare ori treabă vi-L va aminti pe Dumnezeu. Veţi păşi prin lumea materială ca prin lumea duhului. Totul vă va vorbi despre Domnul şi vă va îndrepta şi mai mult atenţia înspre El. Dacă veţi adăuga de fiecare dată la această aducere-aminte frica de Dumnezeu şi evlavia în faţa măreţiei Sale, atunci de ce fel de învăţători şi de îndreptători veţi mai avea nevoie?
Dar trebuie desigur şi multă strădanie, atât a minţii, cât şi a inimii. Să nu aveţi milă de dumneavoastră. Dacă veţi avea milă, vă veţi pierde. Dacă nu veţi avea milă, vă veţi mântui. Renunţaţi la acel obicei dăunător care ne stăpâneşte deseori aproape pe toţi: nu ne precupeţim efortul pentru nici un fel de treabă, în afară de mântuire, pentru care devenim zgârciţi. Ni se pare că este suficient să ne gândim şi să vrem, şi treaba este gata. Dar de fapt nu este aşa. Problema mântuirii este prima problemă. După importanţa lucrării este şi efortul depus. Străduiţi-vă, pentru Dumnezeu! Încă puţin şi veţi vedea roadele. Iar dacă nu vă veţi trudi, veţi rămâne cu mâinile goale şi nu veţi fi bună de nimic. Să vă izbăvească Dumnezeu de aceasta!”
Sfântul Teofan Zăvorâtul - Ce este viaţa duhovnicească şi cum să te apropii de ea?
Reguli de aur
Tăişul suferinţei pe care, fără să vrei, poate, îl împlânţi într-o inimă străină îţi va străpunge şi ţie inima, după legea dreptei răsplăţi, „Cu măsura cu care măsuraţi vi se va măsura” (Matei 7, 2). Nu vrei să suferi, nu-l face pe altul să sufere.
Sfântul Ioan de Kronstadt- Viața mea în Hristos
![]() |
o carte pentru copii, superb ilustrată, ce redă un principiu biblic, prezentat din perspectiva tuturor culturilor lumii |
Fursecuri cu ovăz și mere
Simplu și rapid, de pus in pachețel la școala sau la serviciu, ingrediente pentru vreo 40 de bucăți:
4 mere mari
500 g fulgi de ovăz
10 linguri zahăr (brun)
10 linguri ulei (de măsline)
1 linguriță scortisoară măcinată
un praf de sare
1 lingură praf de copt
putin suc de lămâie
2 linguri de faina albă (pentru a lega aluatul, sau 2 ouă dacă nu e post)
Se amesteca toate, se formează biluțe care se aplatizează. In mijloc putem pune fructe confiate, ciocolata, nuci sau gem de fructe.
Se coc aproximativ 30 minute la 160 grade Celsius. Se păstrează intr-o cutie cu capac pentru a nu se întări sau usca excesiv.
“Omleta”
În cartea “Cum să gătești cu alimente care combat cancerul”, autorii afirmă:
“Dumnezeu a inventat hrana, iar diavolul a inventat bucătarii.” 😬
Dar mie îmi e atât de ușor să gătesc asta… in plus, are mulți nutrienți: proteine din năut, vitamine B din fulgii de drojdie, omega 3 din in, antioxidanți din verdețurile cu care o putem servi în acest sezon.
2 linguri in măcinat
2 linguri fulgi de drojdie inactivă
200 ml apă
Un praf de sare și unul de piper
Putin praf de copt
2 căței de usturoi
Mărar, pătrunjel
și ce preferă fiecare sa adauge intr-o omletă.🍽️
Despre slujitorii Bisericii
S-a scris mult despre preoți… Și din neștiință, și din răutate, lumea aderă foarte ușor la a arunca cu pietre în ei, având sau nu vreo noimă. Uităm că preotul ne însoțeste de-a lungul vieții, de la Botez până la îngropare, ca martor al importanței fiecăruia dintre noi.
Trăind lângă un preot și cunoscându-i căderile, slăbiciunile, defectele, se pierde imaginea aceea a sfințeniei și cucerniciei pe care suntem datori să o avem față de el. Însă trebuie să ne străduim să nu îi judecăm, nici pe duhovnic, atunci când nu e de acord cu noi, nici pe cei cu care avem vreo discuție cu vreo ocazie, nici pe ierarhi, fiindcă ei sunt purtători ai lui Hristos și în prima linie luptători ai Săi. Să ii pomenim în rugăciune cât mai des, pe toți, căci nu cunoaștem noi taina lucrării lui Dumnezeu cu fiecare în parte!
Să îl odihnim pe preot, atât cât ne stă în putință și mai ales să facem ascultare, căutându-i binecuvântarea și crezând că ne este “părinte” cu adevărat.
Am primit acest clip mișcător:
Însemnări de weekend
Pentru astăzi, sâmbătă, 9 august 2025, o altfel de filă de jurnal… “Zinnia” (lelițe/cârciumarese) de pe mormântul tatălui meu, loc de popas...

-
Meniu zilnic 1 Mic dejun: Terci de ovăz cu lapte de migdale, seminte de chia si fructe Prânz: Supa crema de linte + orez cu legume si to...
-
Se întâmplă uneori să mă întreb singură de ce mă port așa simplu sau de ce nu mă las, din când în când, influențată de modă, de culorile „în...