17

 De sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim am aniversat 17 ani de la nuntă. Am omis anul acesta, fiindcă tindem să ne copleșească grijile în umbra întâmplărilor fiecărei zile și să pierdem din vedere momente importante…

28 aprilie 2007,
Biserica Sfinții Arhangheli din Craiova

Bine că mi-a amintit o veche prietenă! 

Ați observat ca cei care ne rămân prieteni peste ani nu au resentimente chiar dacă legătura nu a fost constantă, dar am petrecut răstimpul acesta in acelasi duh, trecând prin experiențe asemănătoare, și într-un moment anume reluăm discuția ca și cum nu am fi fost departe?

Cea mai lungă prietenie pe care o am este cu Ileana, colegă de la grădiniță, clasele 1-8 și vecina mea din copilărie. La 16 ani a rămas orfană de mamă și întâmplarea ne-a sudat și mai mult… mi-e dor de ea și de noi-copii, nu ne-am mai întâlnit de 15 ani, dar comunicăm când și când și în sufletul meu e mereu prezentă. 

Și a lăcrimat Iisus

 

“Învierea lui Lazăr” Mozaic (secolul al VI-lea) Basilica Sfântul Apolinarie, 

Văzând durerea celor două surori, Marta și Maria, dar și a prietenilor acestora, Iisus S-a întristat și El și, în fața mormântului lui Lazăr, a plâns, așa cum citim în Sfânta Evanghelie după Ioan: „Şi a zis: Unde l-aţi pus? Zis-au Lui: Doamne, vino şi vezi. Şi a lăcrimat Iisus. Deci ziceau iudeii: Iată cât de mult îl iubea” (Ioan 11, 34-36). Starea de tristețe a Mântuitorului este subliniată, apoi, în versetul 38: „Deci, suspinând iarăşi Iisus întru Sine, a mers la mormânt. Şi era o peşteră şi o piatră era aşezată pe ea”.

La noi în casă

 La noi în casă e cald, pentru ca suntem 9 suflete, fiecare cu propria căldură facem temperatura optimă în interior. 🔥

La noi în casă miroase mereu a paine coaptă, a prăjituri sau a mâncare proaspătă, pentru ca se mănâncă mult și des și se gătește la fel. 🍲

Încercăm să menținem spațiul ordonat, deși mânuțele cele mai mici scotocesc peste tot și împrăștie tot felul de obiecte unde nici nu te aștepți… 🧹

În urmă cu 4 ani, când am schimbat locuința, am afișat acest program de care încă încercăm să ne ținem toți, mici și mari, cu câteva excepții necesare (schimbăm așternuturi, fețe de masă, fețe de pernă mai des, ori de câte ori e nevoie 😬) 📝


În ziua nuntii am primit în dar câteva cărți de la o dragă colegă de clasă din liceu, printre care cea din care am extras acest fragment (mulțumesc, Raluca!): ❤️



Brioșe cu morcovi, nuci și turmeric

 

500 ml lapte vegetal/apă

60 ml ulei de măsline 

150 g zahăr brun

500 g făină

1 lingură praf de copt

1 lingură turmeric

1 lingură coajă de lămâie BIO răzuită

2 morcovi răzuiți mărunt

1 mână-două de nuci mărunțite

1 praf de scortisoara măcinată 


Ingredientele se amesteca bine și se coc in formele de brioșe timp de 15-20 minute la 190 de grade Celsius.

In formele mele, din aluatul obținut ies 21 de bucăți.


Salate și sălătuțe

 

Salată cu ciuperci și semințe de cânepă

O căpățâna de salata verde

Câteva roșii cherry

2-3 castraveți murati

300 g ciupercuțe sotate și scurse in sită

3 linguri semințe de cânepa

2 linguri fulgi de drojdie inactivă

Puțin ulei de măsline, puțină zeama de lămâie, un praf de sare

Salată cu năut

Salată cu tofu

Salată de fructe

Cuviosul Porfirie insista:

- Să mâncați lăptuci!!!


Îmi plac salatele pentru că se fac ușor din ce ingrediente avem la îndemână, uleiul de măsline, zeama de lămâie si fulgii de drojdie inactivă le dau un gust plăcut si nimeni nu le refuză la orice oră atunci când ne e foame. Am lasat la urma desertul 😋

Curățenie generală

 

Eşti ca un dulap... Ca un dulap mare, plin până la refuz.

Haine, lenjerie, pături, cearceafuri, plǎpumi, fețe de pernă, genți, şepci şi pantofi... Unele vechi, altele noi, altele rupte. Unele curate, altele murdare, altele pătate. O amestecătură... 

Şi de atâtea lucruri care s-au adunat în tine, te-ai săturat... Ai ajuns la capătul puterilor.

Trebuie să faci curățenie.

Să deschizi uşile dulapului şi să le scoți pe toate afară...

Tot ce este de aruncat să fie aruncat.

Tot ce este de cârpit să fie cârpit.

Tot ce este de spălat să fie spălat.

Tot ce este de călcat să fie călcat.

Încet-încet. Fără grabă.

Şi, după ce vei hotărî ce este de păstrat şi ce este de aruncat, după ce le vei spăla şi le vei călca pe cele ce rămân, să le pui iarăşi în tine, frumoase şi aranjate...

Eşti ca un dulap...

Un dulap mare, plin până la refuz.

Nu-i mare lucru.

Ai nevoie de o curățenie generală în viața ta.

Eleftherios Eleftheriadis - Iarăși de la început

Din micul meu Rai

Cine dă culorile cele mai delicate şi care se potrivesc cel mai bine, cine dă formă perfectă şi chip ales celor fără de chip, materiei amorfe a pământului, cine dă florilor forme fără seamăn? Atoatefăcătorule, dă-ne nouă să putem săruta în florile pământului înţelepciunea, bunătatea şi atotputernicia Ta!”

Sfântul Ioan de Kronstadt - Viața mea în Hristos

Crackers

 


Pentru două tăvi:

250 g faina albă

250 g faina de secară sau  integrală de grâu

1 lingurița sare

1 lingurița zahăr brun

1 lingurița rozmarin uscat sau o lingură rozmarin proaspăt, tocat

120 ml ulei de măsline

240 ml apă călduță

Mai putem adăuga după preferință semințe măcinate: in, susan, negrilică, sâmburi de dovleac. 

Frământăm un aluat pe care îl împărțim în două și fiecare parte o întindem intre două foi de hârtie de copt, cât mai subțire, pe dimensiunea tăvii cuptorului. După ce întindem tăiem in pătrățele/dreptunghiuri/triunghiuri și tragem decor blatul de lucru hârtia cu crackerșii in tavă. Ii coacem 10-15 minute la 200 de grade Celsius. 


Înțelegem?


Tălmăciţi tot ce vă înconjoară ori întâlniţi în cale în modul care vi se pare cel mai potrivit. Începeţi cu casa în care locuiţi şi tălmăciţi totul în ea: clădirea, pereţii, acoperişul, temelia, ferestrele, soba, mesele, oglinzile, scaunele şi celelalte. Treceţi apoi la locuitorii casei şi tălmăciţi ce sunt părinţii, fraţii, surorile, rudele, slujitorii, oaspeţii şi ceilalţi. Tălmăciţi şi obişnuita derulare a unei zile: trezitul, ziua-bună dată celor ai casei, prânzul, treburile casei, plecările, întoarcerile, băutul ceaiului, trataţiile cu prăjituri, cântatul, ziua şi noaptea, somnul şi celelalte.

Luaţi-vă din nou ca îndrumător pe Sfinţitul Tihon din Zadonsk. El a scris patru cărţi cu astfel de tălmăciri, numite Comoară duhovnicească din lume adunată. Luaţi-le şi citiţi-le. Văzând apoi cum face el, obişnuiţi-vă să faceţi asemenea. Sau preluaţi chiar tălmăcirile lui. Dacă citirea acestor cărţi o să vi se pară o treabă prea îndelungată, Sfântul are şi o variantă prescurtată a tălmăcirilor, numită Felurite întâmplări şi tâlcuirile lor duhovniceşti (vezi ediţia românească), în care a tâlcuit 146 de întâmplări. Nu vă va fi greu să le citiţi pe toate cu atenţie, mai ales că ele cuprind ceea ce vă interesează. Alegeţi cum anume, dar faceţi neapărat ceea ce v-am propus.

După ce veţi face aşa, veţi vedea în fiecare lucru o carte sfântă deschisă sau un capitol dintr-o carte. Atunci orice obiect, preocupare ori treabă vi-L va aminti pe Dumnezeu. Veţi păşi prin lumea materială ca prin lumea duhului. Totul vă va vorbi despre Domnul şi vă va îndrepta şi mai mult atenţia înspre El. Dacă veţi adăuga de fiecare dată la această aducere-aminte frica de Dumnezeu şi evlavia în faţa măreţiei Sale, atunci de ce fel de învăţători şi de îndreptători veţi mai avea nevoie?

Dar trebuie desigur şi multă strădanie, atât a minţii, cât şi a inimii. Să nu aveţi milă de dumneavoastră. Dacă veţi avea milă, vă veţi pierde. Dacă nu veţi avea milă, vă veţi mântui. Renunţaţi la acel obicei dăunător care ne stăpâneşte deseori aproape pe toţi: nu ne precupeţim efortul pentru nici un fel de treabă, în afară de mântuire, pentru care devenim zgârciţi. Ni se pare că este suficient să ne gândim şi să vrem, şi treaba este gata. Dar de fapt nu este aşa. Problema mântuirii este prima problemă. După importanţa lucrării este şi efortul depus. Străduiţi-vă, pentru Dumnezeu! Încă puţin şi veţi vedea roadele. Iar dacă nu vă veţi trudi, veţi rămâne cu mâinile goale şi nu veţi fi bună de nimic. Să vă izbăvească Dumnezeu de aceasta!”

Sfântul Teofan Zăvorâtul - Ce este viaţa duhovnicească şi cum să te apropii de ea?

Reguli de aur

 Tăişul suferinţei pe care, fără să vrei, poate, îl împlânţi într-o inimă străină îţi va străpunge şi ţie inima, după legea dreptei răsplăţi, „Cu măsura cu care măsuraţi vi se va măsura” (Matei 7, 2). Nu vrei să suferi, nu-l face pe altul să sufere.

Sfântul Ioan de Kronstadt- Viața mea în Hristos


o carte pentru copii frumos ilustrată ce aduce în discuție principiul biblic “Ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor asemenea”, din perspectiva tuturor culturilor lumii
o carte pentru copii, superb ilustrată, ce redă un principiu biblic, prezentat din perspectiva tuturor culturilor lumii



Fursecuri cu ovăz și mere

 Simplu și rapid, de pus in pachețel la școala sau la serviciu, ingrediente pentru vreo 40 de bucăți:



4 mere mari

500 g fulgi de ovăz

10 linguri zahăr (brun)

10 linguri ulei (de măsline)

1 linguriță scortisoară măcinată 

un praf de sare

1 lingură praf de copt

putin suc de lămâie 

2 linguri de faina albă (pentru a lega aluatul, sau 2 ouă dacă nu e post)

Se amesteca toate, se formează biluțe care se aplatizează. In mijloc putem pune fructe confiate, ciocolata, nuci sau gem de fructe.

Se coc aproximativ 30 minute la 160 grade Celsius. Se păstrează intr-o cutie cu capac pentru a nu se întări sau usca excesiv.

“Omleta”

 În cartea “Cum să gătești cu alimente care combat cancerul”, autorii afirmă:

Dumnezeu a inventat hrana, iar diavolul a inventat bucătarii.” 😬

Dar mie îmi e atât de ușor să gătesc asta… in plus, are mulți nutrienți: proteine din năut, vitamine B din fulgii de drojdie, omega 3 din in, antioxidanți din verdețurile cu care o putem servi în acest sezon.


10 linguri făină de năut (boabele de năut uscate eu le-am măcinat la blender, la programul ice crush- cu pauze să nu ard motorașul, până s-au făcut făină; fac mai multă faina și o păstrez intr-un borcan cu capac etanș)

2 linguri in măcinat 

2 linguri fulgi de drojdie inactivă 

200 ml apă

Un praf de sare și unul de piper

Putin praf de copt

2 căței de usturoi 

Mărar, pătrunjel

și ce preferă fiecare sa adauge intr-o omletă.🍽️ 


Despre slujitorii Bisericii

 S-a scris mult despre preoți… Și din neștiință, și din răutate, lumea aderă foarte ușor la a arunca cu pietre în ei, având sau nu vreo noimă. Uităm că preotul ne însoțeste de-a lungul vieții, de la Botez până la îngropare, ca martor al importanței fiecăruia dintre noi.

 Trăind lângă un preot și cunoscându-i căderile, slăbiciunile, defectele, se pierde imaginea aceea a sfințeniei și cucerniciei pe care suntem datori să o avem față de el. Însă trebuie să ne străduim să nu îi judecăm, nici pe duhovnic, atunci când nu e de acord cu noi, nici pe cei cu care avem vreo discuție cu vreo ocazie, nici pe ierarhi, fiindcă ei sunt purtători ai lui Hristos și în prima linie luptători ai Săi. Să ii pomenim în rugăciune cât mai des, pe toți, căci nu cunoaștem noi taina lucrării lui Dumnezeu cu fiecare în parte!

Să îl odihnim pe preot, atât cât ne stă în putință și mai ales să facem ascultare, căutându-i binecuvântarea și crezând că ne este “părinte” cu adevărat.

Am primit acest clip mișcător:




Cer de-april

 

În urma cu 5 ani, cu o fetiță de 1 an și 7 luni la piept și cu un băiețel de 7 luni în pântece, ascultam această melodie, privind împăcată cerul bleu-rozaliu de aprilie în ciripit de vrăbiuțe, neputându-mi imagina vreo umbră de tristețe ce urma să vină într-o lună, la nașterea și moartea băiețelului. Nu știu de ce, dar asociez mereu luna aceasta cu melodia, simțind ușoară melancolie, dar și multă pace, din dorința de a fi înțeles rostul întâmplărilor.

O prețioasă rază de lumină apare acolo unde era nevoie
Strălucind în cea mai întunecată noapte,
Închisă în vizuina nedreptății.
Și în ochii timpului, nimeni nu pierde.
Chipurile se amestecă și se schimbă
Dar fața ta rămâne aceeași.

Vrăbiile vor apărea până în zori;
Când ne vom trezi ele iarăși vor pleca.
Copacii vor înflori și gheața se va topi…

Ne vom aminti mereu acest sentiment.

“Sunt sfânt în devenire…”

 “Ce vrei de la mine? Încă nu sunt perfect, dar sunt un sfânt în devenire…” (replica unuia dintre copii la mustrare 🙂) Asemănarea cu sfinți...